Pagina's

zaterdag 27 januari 2018

de collectie onder de loep

Stedelijk Museum Breda De collectie onder de loep 
20 januari 2018 t/m 31 december 2020


Een kleine tentoonstelling over objecten uit de collectie met een onduidelijke functie, herkomst of toekomst! Het museum vindt in haar collectie objecten zonder informatie over herkomst. Een voorbeeld zijn twee snijramen in hout. Deze hebben mogelijk boven de deuren van een prachtig groot huis gezeten of misschien wel ik een landhuis of kasteel. Het zijn prachtig gesneden voorstellingen in Barokstijl, ca 1750. We zien acanthus bladeren schematisch geordend rondom een springend hert en een jachthond. Een nauwkeurige beoordeling met de microscoop laat zien dat de schildering niet geheel origineel is. Op de zo mooi gesneden afbeelding zit een slordig aangebrachte groene en goud kleurige verf. Deze is zeker van veel latere datum. Verfmonsters liggen klaar om te worden ingebed, geslepen en beoordeeld onder de microscoop. Wat is de verfopbouw, hoeveel lagen en welke kleuren zitten erop?

Het publiek wordt uitgenodigd om actief mee te denken naar de herkomst en de toekomst van deze objecten. Een mooie kleine tentoonstelling vol ontdekkingen!


Marjan de Visser werd gevraagd mee te kijken en te denken bij twee objecten. De snijramen en een klein damesportret op eikenpaneel uit de 17e eeuw.Geen opmerkingen:

Een reactie posten