Pagina's

dinsdag 19 december 2017

Tjarda van Starkenborgh

Marinus van Grevenbroeck schilderde het portret
van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716) in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Edzard draagt een prachtig kostuum met leeuwenkoppen waaruit rode linten komen als vuur. De leeuw brult vurig! Edzard Jacob werd in 1673 toen hij zestienjaar oud was borgheer van Verhildersum.

In 2017 heeft Landgoed Verhildersum Leens kans gezien om het schilderij te bemachtigen op een veiling van veilinghuis Sotheby's in Londen. Dit was mogelijk dankzij de fantastische hoge respons op de in allerijl georganiseerde crowdfunding en een bijdrage van de Vereniging Rembrandt.


Het portret is geschilderd op een eikenhouten paneel bestaande uit drie eikenhouten planken met een vertikale nerf richting. De planken zijn koud verlijmd en de naden bevinden zich links en rechts van het gezicht. In de naden zitten vier zwaluwstaarten. Aan de achterzijde is het paneel aan alle vier de kanten afgeschuind. In het hout zijn bewerkingssporen van zaag en schaaf zichtbaar. De voorstelling is in olieverf geschilderd. De verflaag is dun en met name in aardetinten. Op sommige plekken - met name in de kleding en het gezicht - is de houtnerf zichtbaar door de verflagen heen. Over het oppervlak van het schilderij zijn twee vernislagen aangebracht.  De onderste vernislaag is de oudste en die is in het verleden alleen bij het gezicht verwijderd. Het schilderij zit in Engelse Lelylijst vroeg 18e eeuw.

Het schilderij wordt schoongemaakt. Paneel en lijst zullen worden geconserveerd en waar nodig gerestaureerd. Daarna zal het volgend jaar 2018 in de mooie zaal van de borg komen te hangen, tegenover het grote familieportret.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten