Pagina's

zaterdag 21 maart 2015

ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM


restauratie en conservering van acrylverf schilderij maart 2015

‘Etende mensen’ een wandschildering uit 1969 geschilderd met acrylverf en oliestift door Lucebert in opdracht van de Erasmus Universiteit te Rotterdam voor de mensa van het nieuwe gebouw.

Nu hangt het 300x600cm grote werk in gang A gebouw, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam.

Iedereen is vrij om week 13 (2015) te komen kijken naar de restauratie en conservering door Marjan de Visser en Amelie Schwark.

Voor de reiniging van de acrylverf wordt iedere kleur gemeten op zuurtegraad en geleidbaarheid. Maar goed ook want iedere kleur blijkt andere waarden te hebben.  Die Dus voor iedere kleur een ander reinigingsmengsel.  Zo kunnen we veilige 46 jaar vuil verwijderen.

We gebruiken zowel de reinigingssets van The ModularCleaning Program als van de CAPS workshop. Marjan de Visser heeft les gehad in het gebruik van deze twee aan elkaar verwant zijnde reinigingstechnieken die speciaal zijn ontwikkeld voor acrylverf.

Acrylverf is een relatief jonge verf die in de jaren 60 van de 20e eeuw werd ontwikkeld in Amerika en eind jaren 60 ook in Nederland werd gebruikt door kunstenaars. Lucebert was er vroeg bij. En wij ook, want door deze reinigingstechnieken toe te passen op deze wandschildering laten we na conservering een gezond verfoppervlak achter.



  





Geen opmerkingen:

Een reactie posten