Pagina's

donderdag 4 december 2014

Leon Joubert, franse kunstenaar 1876-1920

Leon Joubert was een echte landschapsschilder. Geboren in Quimper een stad in Bretagne, schilderde hij verschillende pitoreske landschappen, vooral rondom Parijs en aan de Seine. Zijn leraren waren onder andere Cormon en ook de landschapsschilder Leon Pelouse. 

 De gemeente Rijswijk heeft een groot schilderij met landschap van hem in bezit.

Joubert was een lid van de Société des Artistes Francais sinds 1883 en deed als lid mee aan de Parijse Salon. Hij kreeg een eervolle vermelding in 1884, en ontving een derde klas medaille in 1889 en een bronzen medaille in 1889 en 1900.

Leon Joubert is vertegenwoordigd in het Museum in Montpellier met L’Embouchoure de l’Arquenon, in het Museum in Montreal  Environs de Rochefort, en Chateaubriand a Saint Malo, en in het  Museum in Saint Brieuc met Automne a Clairfontaine. Ontving de prijs voor de schilderkunst op 27 april 1897 met Paysage de la Clouriere, dat toen 195 Franse Francs kostte.
tekst op achterzijde schilderij Leon Joubert

Het is helaas niet duidelijk of het schilderij dat ik voor de Gemeente Rijswijk restaureerde nu het landschap bij Clouriere is. Maar dat werk heeft een zeer helder licht en sterke diepte werking. Het heeft daarom na restauratie een mooie plek gekregen in de Raadszaal van Rijswijk.
Raadszaal Gemeente Rijswijk, foto Jeroen Prinsen
Geen opmerkingen:

Een reactie posten