Pagina's

zaterdag 23 februari 2013

Gele vernis

Een gele vernis is een van de reden dat veel particuliere eigenaren hun schilderij willen laten schoonmaken. Vaak blijkt bij testen dat het niet alleen om een vergeelde vernis gaat, maar ook om een vuil vernis.
In particuliere collecties is nicotine aanslag van sigaretten-rook op schilderijen één van de meest voorkomende vervuiling. Naarnaast is roet van de openhaard ook een oorzaak van vuile vernis.

Door metingen uit te voeren op het vernis-oppervlak kan bepaald worden wat de waarden zijn van de  zuurtegraad en geleidsbaarheid. Deze uitslag is de basis voor het testen van reinigingsmiddelen. Door testen uit te voeren op het oppervlak kan worden bepaald hoe en waarmee het vuil en hoe de vernis verwijderd kunnen worden. De restaurator beagrumenteert haar keuze en reden om vuil en of vernis te verwijderen, maar de keuze ligt bij de eigenaar.
Hieronder enkele voorbeelden van nicotine aanslag, vergeelde vernis en testen van vuil en vernis verwijderen. voor meer informatie ga naar www.restauratieatelier.com diensten- restauratie-en-conservering
testen: gele nicotine en gele vernis verwijderen
testen: gele vernis verwijderen

gele nicotine laag van schilderij verwijderen
testen: gele vernis verwijderen

test: gele vernis verwijderGeen opmerkingen:

Een reactie posten