Pagina's

zondag 6 oktober 2013

The MCP mengdag 2013 Den Haag

Voor collega restauratoren organiseerde ik, Marjan de Visser, samen met Zuhura Iddi (SRAL) een Mengdag om samen de Modular Cleaning Program Set te mengen. In 2 dagen mengden 14 tot 16 restauratoren uit de disciplines hout/meubel, schilderijen en historische interieurs twee 'MCP mengdag' sets.  Een aqueous en een solvent set. De 'MCP mengdag sets' zijn aangepaste sets ten opzichte van de aqueous concentrated - en Solvent Gel set, want enkele surfactants zijn niet in Nederland (Europa) verkrijgbaar.

Vooraf was met de ontwerper van het programma, Chris Stravoudis, zelfstandig restaurator in California, overleg geweest en stuurde Chris nog extra informatie toe. Wat geweldig is natuurlijk, dank daarvoor Chris!

Twee dagen samen werken en daarbij ongecompliceerd ervaringen en kennis uitgewisselen is heel inspirerend. De winst was dan ook niet alleen dat iedereen met 2 sets naar huis ging maar dat er ook nieuwe contacten waren gelegd. We hadden met plezier twee dagen met elkaar doorgebracht en heerlijk gegeten en gesnoept. 

Later die week hoorde ik dat een van de solvent gels al goed werk had verricht op een plafondschildering. Nu zijn er dus 16 collega's bijgekomen waarmee ik mijn ervaringen kan delen als het gaat om reinigingstechnieken op olieverf geschilderde en geverniste oppervlakken.
Wendela en Josien calibreren de pH meter

Diederik schenkt een buffer uit, Susan en Ellen assisteren
Susan en Ellen tonen de gemende buffers
Femke en Annemiek pauzeren
flesjes voor de aqueous set afvullen en labelen
Arielle mengt een solvent gel

donderdag 3 oktober 2013

Workshop Modern Doek voor UVA studenten Moderne en Hedendaagse Kunst


Dit jaar mocht ik aan de MA2 studenten van restauratiekunde aan de UVA een twee daagse workshop geven over Modern Doek.  In het Ateliergebouw in Amsterdam werd  op 19 september 2013 de praktijkles gegeven. Na 19 jaar beroepspraktijk kon ik hier tal van voorbeelden aandragen van 'modern doek'. Ik liet de studente het kader afbakenen waarbinnen zij vonden dat een schilderij voldeed aan de kenmerken van een modern doek.  Met een grote hoeveelheid beeldmateriaal werd gesproken over de mogelijke constructies, dragers, de bindmiddelen en applicatie en de vele conserverende handelingen die dit type kunst met zich mee brengt.  

Voor de theorie-dag op 1 oktober waren de studenten uitgenodigd in de studio in Den Haag. Steundoek opspannen,  een schilderij afspannen en opspannen en een achterkant bescherming aanbrengen waren de te behandelen onderdelen. Hierbij hanteerde ik twee leermethoden: a) beschrijf je doel en de middelen, methoden en stappen die je daarvoor moet nemen. b) doe na wat je mede studenten hebben uitgedokterd (na-apen). Bij de eerste leermethode onderzochten de studenten  2aan2 het onderwerp en kwamen met goede punten en vragen. Tijdens het uitvoeren van de opdrachten mochten zij aan elkaar leren wat ze hadden uitgevonden: de tweede leermethode, het na-apen.

Anouk en Jan spannen een steundoek op.

Aan het einde van de dag bezochten we de kunstenaar Bob Bonies, aangezien de nadruk van de workshop op acrylverf schilderijen lag. Bob schildert sinds 1965 met acrylverf. Bij hem konden we niet alleen de verschillen in veroudering vergelijken tussen acrylverf en alkyd verf maar ook zijn objecten van metaal en perspex zien. Dit zijn ook materialen die ook tot het werkgebied van restauratoren van de moderne en hedendaagse kunst behoren.
Carien en Anouk bij Bob Bonies in het Atelier




woensdag 2 oktober 2013

kunst koning

Vandaag 2 oktober 2013 was de opening van Art the Hague: de nieuwe beurs voor hedendaagse kunst. zie www.artthehague.nl. Het is een heel sympathieke beurs, met een paar van mijn favoriete galeries, als eerste Zic Zerp galerie waar Zic goed schilderwerk toont van Niels Smits van Burgst en bizar gekke beelden (ga maar kijken). Maurits van der Laar was er ook met werk van Gerlach, die matte schilderijtjes maakt van acrylverf in mooie gelaagdheid en verfstructuur. En dan zag ook nog Liefhertje en de Grote Witte Reus, Galerie Helder.

Bij de ingang, was ik bij binnenkomst voorbijgelopen aan een stand die eigenlijk heel interessant is voor mijn klanten, gelukkig zag ik het toch nog op weg naar huis: Kunst Koning, het was nu rustig en Daphne Rieken kon ons op de site laten zien dat kunstkopen en kunst verkopen heel eenvoudig wordt via www.kunstkoning.com
Daphne Rieken van Kunst Koning in gesprek met Janneke Kamena


In het kort, Kunst Koning is een verkoopsite voor particulieren die zich onderscheidt in kwaliteit zegt Daphne. Ze zorgen dat de advertentie onder de aandacht komt van het geinteresseerde kunstpubliek, omdat ze adverteren in kunstbladen en naar beurzen gaan. Adverteren kost maar 25 euro per object en er zijn geen commissiekosten. Alleen voor kunstwerken vanaf 2.500 euro.
Klanten waarvoor ik schilderijen restaureer moeten soms eerst een werk verkopen voordat ze een nieuw werk willen aanschaffen, dit initiatief van de Kunst Koning kan hen daarbij goed en goedkoop helpen.