Pagina's

zaterdag 28 december 2013

www.restauratieatelier.com

Gisteren weer eens stevig aan mijn site gewerkt: nieuwe versie van Wordpress geupload op mijn Mac, was ik al mijn SEO's kwijt. (search engine optimizers) nieuwe plugin geïnstalleerd en alles weer opgewerkt....nu geduldig wachten en blijven lachen.
binnenkort weer nieuws over UV-lampen test.
schilderij restauratie: vernis verwijderen

vrijdag 13 december 2013

kijk op kennis door Liza Sie

Student Journalistiek Liza Sie kreeg als opdracht wetenschappelijk georiënteerd artikel te schrijven, ze kwam voor een interview en scheef het volgende stuk op 19 juni 2013

'kijk op kennis, nieuws over wetenschap en onderzoek' 

Schilderijen in het reinigingslab

http://www.kijkopkennis.nl/wp/2013/06/schilderijen-in-het-reinigingslab/kijkopkennis.nl

zaterdag 7 december 2013

Restauratie

Het Zuiderzee museum in Enkhuizen heeft momenteel een tentoonstelling over de strijd tegen het water,
NEDERLAND IN 7 OVERSTROMINGEN, de Zuiderzee
voor deze tentoonstelling restaureerde Marjan de Visser het schilderij 'Alarm' 1887 geschilderd door Herman Frederik Carel (Herman) ten Kate (Den Haag, 16 februari 1822 - Den Haag, 26 maart 1891).
'alarm' Herman Ten Kate

zaterdag 30 november 2013

" ERFGOED EN KUNST BEHEREN EN BEHOUDEN" voor vrijwilligers van Oud Woelwijck

De Louise de Lang-van Schaik Stichting  van boerderij Oud Woelwijck in Voorschoten heeft aandacht voor haar boerderij en inboedel, en wil daar graag goed voor zorgen, hiervoor heeft ze vrijwilligers gevraagd mee te doen aan de cursus  " ERFGOED EN KUNST BEHEREN EN BEHOUDEN". In vier avonden gaven Marjan de Visser -schilderijen restaurator en museoloog- en Brigitte Taal -meubel en hout restaurator- les in het waarderen van erfgoed, en werden de 10 risico-factoren opgesteld door Stefan Michalsky voor de objecten in kaart gebracht. ook was er aandacht voor het opstellen van conditierapporten en het fotograferen van de objecten. Brigitte Taal legde uit hoe je de gebruiksmeubels zelf goed kan onderhouden en wanneer een restaurator moet worden ingeschakeld. Het was een cursus die vooral de aandacht wilde leggen op het leren kijken en het bewustwordingsproces hoe een gebruiksobject verandert naar een erfgoedobject.
Brigitte Taal legt uit hoe en wanneer je een meubel in de was moet zetten

maandag 4 november 2013

Koerier dienst voor bruikleen Fondation Constant

De tentoonstelling ‘Verfürung Freiheit- Kunst in Europa seit 1945’ in het Kumu Art Museum in Tallinn is ten einde. Na Berlijn en Milaan was Tallinn de laatste lokatie waar de tentoonstelling in de volledige versie te zien was.
Vandaag is begonnen met de ontmanteling en heb ik de werken die Fondation Constant in bruikleen gegeven had, gecontroleerd op condities en weer ingepakt. De tentoonstelling is voorbij maar er zijn  workshops, presentaties, en tentoonstellingen met alleen video installaties te zien tot 2015 onder andere in het MOCAK Krakow (18 oktober – 26 januari 2014). 
Andres en collega's van het Kumu art Museum demonteren de vitrine van Constant's 'twee torens'


zondag 6 oktober 2013

The MCP mengdag 2013 Den Haag

Voor collega restauratoren organiseerde ik, Marjan de Visser, samen met Zuhura Iddi (SRAL) een Mengdag om samen de Modular Cleaning Program Set te mengen. In 2 dagen mengden 14 tot 16 restauratoren uit de disciplines hout/meubel, schilderijen en historische interieurs twee 'MCP mengdag' sets.  Een aqueous en een solvent set. De 'MCP mengdag sets' zijn aangepaste sets ten opzichte van de aqueous concentrated - en Solvent Gel set, want enkele surfactants zijn niet in Nederland (Europa) verkrijgbaar.

Vooraf was met de ontwerper van het programma, Chris Stravoudis, zelfstandig restaurator in California, overleg geweest en stuurde Chris nog extra informatie toe. Wat geweldig is natuurlijk, dank daarvoor Chris!

Twee dagen samen werken en daarbij ongecompliceerd ervaringen en kennis uitgewisselen is heel inspirerend. De winst was dan ook niet alleen dat iedereen met 2 sets naar huis ging maar dat er ook nieuwe contacten waren gelegd. We hadden met plezier twee dagen met elkaar doorgebracht en heerlijk gegeten en gesnoept. 

Later die week hoorde ik dat een van de solvent gels al goed werk had verricht op een plafondschildering. Nu zijn er dus 16 collega's bijgekomen waarmee ik mijn ervaringen kan delen als het gaat om reinigingstechnieken op olieverf geschilderde en geverniste oppervlakken.
Wendela en Josien calibreren de pH meter

Diederik schenkt een buffer uit, Susan en Ellen assisteren
Susan en Ellen tonen de gemende buffers
Femke en Annemiek pauzeren
flesjes voor de aqueous set afvullen en labelen
Arielle mengt een solvent gel

donderdag 3 oktober 2013

Workshop Modern Doek voor UVA studenten Moderne en Hedendaagse Kunst


Dit jaar mocht ik aan de MA2 studenten van restauratiekunde aan de UVA een twee daagse workshop geven over Modern Doek.  In het Ateliergebouw in Amsterdam werd  op 19 september 2013 de praktijkles gegeven. Na 19 jaar beroepspraktijk kon ik hier tal van voorbeelden aandragen van 'modern doek'. Ik liet de studente het kader afbakenen waarbinnen zij vonden dat een schilderij voldeed aan de kenmerken van een modern doek.  Met een grote hoeveelheid beeldmateriaal werd gesproken over de mogelijke constructies, dragers, de bindmiddelen en applicatie en de vele conserverende handelingen die dit type kunst met zich mee brengt.  

Voor de theorie-dag op 1 oktober waren de studenten uitgenodigd in de studio in Den Haag. Steundoek opspannen,  een schilderij afspannen en opspannen en een achterkant bescherming aanbrengen waren de te behandelen onderdelen. Hierbij hanteerde ik twee leermethoden: a) beschrijf je doel en de middelen, methoden en stappen die je daarvoor moet nemen. b) doe na wat je mede studenten hebben uitgedokterd (na-apen). Bij de eerste leermethode onderzochten de studenten  2aan2 het onderwerp en kwamen met goede punten en vragen. Tijdens het uitvoeren van de opdrachten mochten zij aan elkaar leren wat ze hadden uitgevonden: de tweede leermethode, het na-apen.

Anouk en Jan spannen een steundoek op.

Aan het einde van de dag bezochten we de kunstenaar Bob Bonies, aangezien de nadruk van de workshop op acrylverf schilderijen lag. Bob schildert sinds 1965 met acrylverf. Bij hem konden we niet alleen de verschillen in veroudering vergelijken tussen acrylverf en alkyd verf maar ook zijn objecten van metaal en perspex zien. Dit zijn ook materialen die ook tot het werkgebied van restauratoren van de moderne en hedendaagse kunst behoren.
Carien en Anouk bij Bob Bonies in het Atelier




woensdag 2 oktober 2013

kunst koning

Vandaag 2 oktober 2013 was de opening van Art the Hague: de nieuwe beurs voor hedendaagse kunst. zie www.artthehague.nl. Het is een heel sympathieke beurs, met een paar van mijn favoriete galeries, als eerste Zic Zerp galerie waar Zic goed schilderwerk toont van Niels Smits van Burgst en bizar gekke beelden (ga maar kijken). Maurits van der Laar was er ook met werk van Gerlach, die matte schilderijtjes maakt van acrylverf in mooie gelaagdheid en verfstructuur. En dan zag ook nog Liefhertje en de Grote Witte Reus, Galerie Helder.

Bij de ingang, was ik bij binnenkomst voorbijgelopen aan een stand die eigenlijk heel interessant is voor mijn klanten, gelukkig zag ik het toch nog op weg naar huis: Kunst Koning, het was nu rustig en Daphne Rieken kon ons op de site laten zien dat kunstkopen en kunst verkopen heel eenvoudig wordt via www.kunstkoning.com
Daphne Rieken van Kunst Koning in gesprek met Janneke Kamena


In het kort, Kunst Koning is een verkoopsite voor particulieren die zich onderscheidt in kwaliteit zegt Daphne. Ze zorgen dat de advertentie onder de aandacht komt van het geinteresseerde kunstpubliek, omdat ze adverteren in kunstbladen en naar beurzen gaan. Adverteren kost maar 25 euro per object en er zijn geen commissiekosten. Alleen voor kunstwerken vanaf 2.500 euro.
Klanten waarvoor ik schilderijen restaureer moeten soms eerst een werk verkopen voordat ze een nieuw werk willen aanschaffen, dit initiatief van de Kunst Koning kan hen daarbij goed en goedkoop helpen.

woensdag 4 september 2013

UVA permanente educatie workshop Aanbesteding 2012


Op 2 en 3 september gaf Olaf Estoppey van Emendos een workshop over aanbesteding aan de PI studenten Restauratiekunde en drie geinteresseerden uit het restauratie veld, Marjan de Visser was een van hen. Theorie werd afgewisseld met praktijkvoorbeelden van de biedende en de vragende partijen en een interactief deel waarbij in groepen werd gewerkt. Een heel leerzame workshop vooral omdat in april 2013 de nieuwe Nederlandse Aanbestedingswet 2012 is opgesteld aan de hand van de nieuwe Europese richtlijnen uit 2012. 
lees meer over deze workshop in het oktober nummer van Au Courant een informatief internet blad voor leden van Vereniging Restauratoren.
Melissa Daugherty student Postinitieel student Restauratiekunde luistert aandachtig naar Olaf Estoppey van Emendos

woensdag 26 juni 2013

Van Prinse & Co goed voor restauratie van schilderijen en lijsten

Weer een leuk samenwerkingsverband tussen Restauratieatelier Marjan de Visser en Restauratieatelier Oude Delft. Deze opdracht op lokatie, in hartje centrum van Den Haag is op loopafstand van ons favoriete koffie, lunch en borrel restaurant: Van Prinse & Co. Het restaurant doet zijn naam eer aan, achter de paleistuin serveren Wanda en Horas, prins heerlijke koffie en taart. Een fijne lichte plek om de voortgang van het restauratieproject te bespreken: de conservering en restauratie van een mooi 19e eeuws schilderij in een prachtige vergulde lijst. Marjan verwijdert de vernis van het schilderij en Josien verguldt de lijst.
marjan de visser in Van Prinse & Co
van links naar rechts: Marjan, Wanda, Josien en voorop Horas
de hand van Josien tijdens het vergulden van een lijst

zaterdag 25 mei 2013

Marjan de Visser restorer of paintings investigate the possibilities of digital microscope in restoration and conservation.




Digital Microscopy Dino-Lite
Marjan de Visser restorer of paintings

By sharing my experiences on using the Dino-Lite during restoration and conservation of art and cultural heritage, I investigate the possibilities and limitations of digital microscopy with USB connection.


For this research, I asked some colleagues what microscope they use and what they do with it and what their experiences are. During a working visit May 16, 2013, to the Teylers Museum, organised by the section of historic interiors of association Restorers Netherlands (RN) in cooperation with Jan van Breenen of Digiformat I gave a presentation on this subject.

It is my intention to gather even more experiences of colleagues with the idea to share the possibilities and the restrictions on the site of RN. I discovered that the restrictions not only lie in the devices themselves, but also to myself or my laptop.

I would urge all colleagues who use a Dino-Lite t share their good and bad experiences to with me by sending an email with phone number to marjan.de.visser@restauratieatelier.com. I will send a short questionnaire and call for additional information. In the my intention is to find solutions for the encountered problems and share the possibilities using a Dino-Lite during conservation and restoration of art en cultural heritage on the website of RN.

Marjan works as an independent painting conservator in the Hague, accompanies interns and collaborates with colleagues on location on interiors and wall paintings.
Jan van Breenen Digiformat presents

Presentatie Dino-Lite door Marjan de Visser




Digitale microscoop Dino-Lite
Marjan de Visser restaurator schilderijen

Door het delen van mijn ervaringen over het gebruik van de Dino-Lite bij restauraties, onderzoek ik de mogelijkheden en beperkingen van de digitale microscopie met USB aansluiting bij restauratie en conservering van kunst en cultureel erfgoed.

Voor dit onderzoek heb ik enkele collega’s uit verschillende disciplines gevraagd welke microscoop zij gebruiken en wat zij er mee doen en wat hun ervaringen zijn. Tijdens een werkbezoek op 16 mei 2013 aan het Teylers Museum dat werd georganiseerd door de sectie historische binnenruimtes van Restauratoren Nederland (RN) gaf ik hierover in samenwerking met Jan van Breenen* van Digiformat, een korte presentatie. Het is mijn bedoeling om nog meer ervaringen van collega’s te verzamelen met de gedachte de mogelijkheden te delen en de beperkingen te inventariseren in de au courant van de vereniging RN. Zelf ontdekte ik dat de beperkingen niet alleen liggen in de apparaten zelf, maar ook bij mijzelf of mijn laptop.

Ik zou alle collega’s die een Dino-Lite gebruiken willen vragen hun goede en slechte ervaringen met mij te delen door een email met telefoonnummer te sturen naar marjan.de.visser@restauratieatelier.com. Ik stuur dan een korte vragenlijst en bel eventueel voor extra informatie. Te zijner tijd wil ik de verzamelde informatie met eventuele oplossingen voor bepaalde problemen op de website van RN plaatsten.

Marjan de Visser werkt als zelfstandig schilderijen restaurator in Den Haag, begeleidt stagiaires en werkt samen met collega’s op locatie aan interieurs en wandbeschilderingen.

* Jan van Breenen is inmiddels met pensioen en gaf hier zijn laatste presentatie. Frans Kastelijn uit Schrijndel heeft Digiformat overgenomen.



 
Jan van Breenen van Digiformat presenteert in de Tekenzaal van Haarlem

maandag 8 april 2013

Symposium Issues in Contemporary Oil Paint


Symposium Issues in Contemporary Oil Paint, shortly:ICOP is 'the symposium on contemporary oilpaint and paintings'. The symposium was held on 28 and 28 of March in Amersfoort under very good hostmanship of the Dutch Cultural Heritage headquaters. (RCE). Klaas Jan van den Berg chemist at RCE, was one of the organizers. The issues presented were about blanching of the paint layer, leakage of the paint after the painting was finished, pigment abrasion during cleaning. There were many restorers, chemists, and paint makers present from many countries all over the world.

more info on ICOP see restauratieatelier Marjan de Visser and  http://www.cultureelerfgoed.nl/en/icop

ICOP issues in Contemporary Oil Paint

woensdag 6 maart 2013

condition reports for heritage and art

Restorere-conservator Marjan de Visser organized a meeting for sharing knowledge about condition reports for and with collection - and depot managers of the Zuiderzee Museum, Jewish Historical Museum and the Tax & Customs Museum. The meeting on condition reports was held in the depot of the Zuiderzee Museum. In the morning there was time for sharing knowledge and experience. The main question was: what would you like to learn, and what expertise and knowledge do you want to share? We shared subjects like transport, packaging, courier services, examples of condition reports, pictures, names and descriptions and more. The afternoon was spent in groups of 2 persons who had to draw a condition reports of a painting. The results were compared and discussed.

A brief evaluation of the day brought up that it was very useful that we could share experiences and it was an inspiring experience. We even found out that there is a need for specific materials knowledge. It was therefore that Marjan de Visser decided to organize a second meeting in which restorers from different disciplines are invited to share knowledge about their expertise.

Sharing knowledge about condition reports means growing in our profession within a circle of colleagues that understand each other.

We decided there is no money involved, but instead everybody dedicates him or herself to this meeting on condition reports for heritage and art.
workshop condition reports

zaterdag 23 februari 2013

Gele vernis

Een gele vernis is een van de reden dat veel particuliere eigenaren hun schilderij willen laten schoonmaken. Vaak blijkt bij testen dat het niet alleen om een vergeelde vernis gaat, maar ook om een vuil vernis.
In particuliere collecties is nicotine aanslag van sigaretten-rook op schilderijen één van de meest voorkomende vervuiling. Naarnaast is roet van de openhaard ook een oorzaak van vuile vernis.

Door metingen uit te voeren op het vernis-oppervlak kan bepaald worden wat de waarden zijn van de  zuurtegraad en geleidsbaarheid. Deze uitslag is de basis voor het testen van reinigingsmiddelen. Door testen uit te voeren op het oppervlak kan worden bepaald hoe en waarmee het vuil en hoe de vernis verwijderd kunnen worden. De restaurator beagrumenteert haar keuze en reden om vuil en of vernis te verwijderen, maar de keuze ligt bij de eigenaar.
Hieronder enkele voorbeelden van nicotine aanslag, vergeelde vernis en testen van vuil en vernis verwijderen. voor meer informatie ga naar www.restauratieatelier.com diensten- restauratie-en-conservering
testen: gele nicotine en gele vernis verwijderen
testen: gele vernis verwijderen

gele nicotine laag van schilderij verwijderen
testen: gele vernis verwijderen

test: gele vernis verwijder



vrijdag 15 februari 2013

kunst koerier dienst naar Duits Historisch Museum Berlijn



Voor Stichting Constant reisde ik deze week naar Berlijn om twee kunstwerken van Constant Nieuwenhuys uit de Babylon periode op condities te beoordelen. De koerierdienst bracht mij naar het Deutsches HistorischesMuseum daar werd de tentoonstelling ‘Verfürung Freiheit- Kunst in Europa seit 1945’ -gemaakt door MonikaFlacke- afgesloten. De conditie rapporten werden bekeken en met de huidige staat van de werken vergeleken. Ze zagen er goed uit, geen verandering werd geconstateerd. Gezien de zeer goede en zorgvuldige behandeling van de objecten door het Deutsches Historisches Museum kon ik ook niet anders verwachten. De werken gaan nog naar drie Europees locaties, en was het eerste deel van de koerierdienst. De tentoonstellingen is nog te zien on der de naam ‘The Desire for Freedom- Art in Europe since 1945’ in Palazzo Reale in Milaan (15 maart - 2 juni), KUMU Tallinn (28 juni-29 september) en MOCAK Krakow (18 oktober – 26 januari 2014).

detail uit
New Babylon Informatief no 4 edizione internazionale

zaterdag 2 februari 2013

UVA stagiaire Zuhura Oruç-Idd


UVA stagiare Zuhura Oruc-Iddi aan het werk in restauratieatelier Marjan de Visser

Ik ben Zuhura Oruç-Iddi (31). Mijn opleiding begon met een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. In het eerste jaar raakte ik geïnteresseerd in restauratie, vanwege het ambacht. Na deze studie heb ik kennis gemaakt met de  praktijk in een particulier restauratieatelier in Den Haag. Dit bezoek  haalde mij over om de opleiding Conserveringen Restauratie van Cultureel Erfgoed te gaan volgen, discipline schilderijen, aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In januari 2013 heb ik mijn Master diploma  behaald met het scriptie onderwerp “Droge reiniging. Het effect van zes soorten residuen op ongeverniste olieverflagen’.

  
Zuhura bekijkt een schilderij in het depot van het Stedelijk Museum Schiedam
Op dit moment (januari 2013) loop ik stage bij Marjan de Visser. Kennis uitwisseling staat op de eerste plaats, dit is dus een uitgesproken kans om meer bij te leren voor ons beiden. Mijn interessen liggen met name bij moderne schilderkunst en schilderijen uit de Gouden Eeuw. Maar wat het voor mij vooral spannend maakt zijn de materialen in combinatie met (scheikundig) onderzoek van cultureel erfgoed. Op het atelier van Marjan de Visser is de mogelijkheid mij hier verder in te ontwikkelen door schilderijen te behandelen maar ook onderzoek te doen met behulp van testen. Allereerst wordt oppervlaktevuil van enkele schilderijen verwijderd met behulp van het  ‘Modular Cleaning Program’, ontwikkeld door Chris Stavroudis.

Daarnaast onderzoek ik de mogelijkheid van 'Droge reiniging'. Hiervoor heeft de collectiebeheerderChristel Kordes van het Stedelijk Museum Schiedam enkele ongeverniste schilderijen uit de collectie ter beschikking gesteld.

donderdag 17 januari 2013

Schilderij bedoeken

SCHILDERIJ BEDOEKEN MET LOW VACUUM MISTLINING
Een schilderij, geschilderd op een katoenen drager, was zo verzwakt dat besloten werd om het doek te doubleren. Hiervoor werd een koude bedoeking gekozen uitgevoerd onder lage vacuum. Dit is heel eenvoudig uit te voeren met een stofzuiger. Het doublage-doek was vooraf behandeld met een lijm, bestaande uit een mengsel van twee acrylaten. Tijdens het procedé werd de lijm gereactiveerd met een oplosmiddel en de hechting tussen beide doeken kwam tot stand. Het resultaat is snel en eenvoudig en very low tech! 
Dit procedé is ontwikkeld door de SRAL.

zondag 6 januari 2013

New Babylon Constant in Gemeentemuseum Den Haag


New Babylon, het architectonisch en urbanistisch project van Constant is onderdeel van de tentoonstelling Mondriaan & de Stijl in het Gemeentemuseum Den Haag.Mondriaan en de Stijl leden streefden een totaal concept in hun werk na, waarin kunst, (urbane) vormgeving en leven samenkomen. Dit kader wordt in de tentoonstelling uitgelicht en daar sluit New Babylon op aan. In een intieme vierkante ruimte worden een schilderij, een wand sculptuur en een maquette samen getoond. 
New Babylon in tentoonstelling 'Mondriaan en de Stijl'

Het is dan ook niet verwonderlijk dat in 2012 'Fondation Constant' is opgericht.De stichting heeft als doel het beheren, uitdragen en conserveren van de collectie en nalatenschap van Constant en het beschermen van zijn oeuvre en gedachtegoed in de breedste zin van het woord. Fondation is Frans voor stichting en refereert aan Constants voorliefde voor de Franse taal. Een maand voor zijn overlijden sprak Constant in een brief zijn wens uit dat er van zijn oeuvre een catalogus gemaakt zou worden. Een van de taken van de stichting is dan ook het verwezenlijken van deze wens.
Constant- New Babylon



lees meer over Constant op:restauratieatelier marjan de visser